Izleci Svoju Kosu

Cao svima,

Ako čitate ovaj blog, verovatno imate neki problem sa vasom kosom. Kosa je mnogo više nego ukras na glavi…ona je deo nas, produžetak našeg bića. Kosa ima fizičke i metafizičke komponente, baš kao i mi. Danas ćemo pokriti fizičke komponente. Prvi korak ka zdravoj kosi je razumevanje kako je fizički negovati.

Problemi sa našom kosom se ne javljaju jer nam nedostaje proizvod za kosu – već kao rezultat unutrašnjeg inbalansa. Ovaj post će vam pružiti odgovarajuce informacije potrebne za negu kose na svim nivoima i za ispravljanje neravnoteže koja je uticala na zdravlje vaše kose.

 1. Gubitak Kose — Prekomeran gubitak kose je rezultat imbalansa nadbubrežne žlezde.
 2. Alopecija — Ovo stanje se javlja kada nam nedostaje mesavina hormona koju bi nadbubrežne žlezde trebale da proizvedu.
 3. Suva/Lomljiva Kosa – Kada nam je jetra preopterećena, ometa cirkulaciju hranljivih sastojaka u kosu. Loše zdravlje nadbubrežne žlezde takodje izaziva navale viska adrelina koje je štetno za folikule dlake.
 4. Perut / Suva Kosa — Takodje uzrok usporene/stajaće jetre
 5. Bezsjajna Kosa — To je zbog toga što ne unosite dovoljno hranjivih sastojaka za zdravlje vaše kose, loše ishrane ili usporene jetre.
 6. Tanka Kosa — Tankoća i debljina kose su u glavnom genetika, ali debljinu kose mozemo u odredjenojh meri povećati tako sto ćemo očistiti naše unutrašnjosti.

Kao što vidite, zdrava kosa potiče iznutra. Prvi, a i najvažniji korak za lečenje vase kose je usvajanje biljnog načina života. Počnite da unosite što više voća i povrća — i ne, nisam rekla da morate biti vegani ili bilo šta drugo. Jednostavno, neka vam predje u naviku da jedete puno voća i povrća svaki dan, na bilo koji način vama odgovara.

Dva ključna organa koja su povezana sa zdravljem kose su:

 1. Nadbubrežne Žlezde — One su na vrhu naših bubrega i proizvode hormone poput adrenalina. U savremenom svetu postoji mnogo faktora koji mogu negativno uticati na zdravlje naših nadbubrežnih žlezda. Naši brzi životni stilovi sa visokim stresom mogu lako odgurati ove žlezde preko svojih granica. Kada ove žlezde ‘izgore’ (sto se desi bar jednom kod 80% ljudi), one pocnu da proizvede previše nepravilnih hormona, sto utiče na naše celo telo, pa tako i kosu.
 2. Jetra – Tromu jetru uzrokuju veće količine masti u ishrani. Čak i vegani mogu da imaju previše masti konzumirajući previše orašastih plodova, semenki, itd. Toksini takodje igraju veliku ulogu u usporavanju jetre. Za optimalno zdravlje jetre i kose, želite da smanjite toksično opterećenje tako što ćete očistiti svoje telo od proizvoda koje ste koristili u svakodnevnom životu tako sto ćete početi da bazirate ishranu na biljnim proizvodima, i držanjem unosa masti izmedju 10-15% vaših ukupnih kalorija.

Nakon što pratite gore navedene smernice za vraćanje jetre i nadbubrežnih žlezda u ravnotežu, stavite vaš fokus na hranu koja sadrži puno hranjivih sastojaka za vašu kosu.

Hranjivi sastojak jako bitan za zdravu kosu je Silicijum Dioksid (NE BIOTIN!) Silicijum Dioksid se nalazi u velikim količinama u sledećim namernicama:

 1. Špargla
 2. Zeleniš
 3. Artičoke
 4. Dinje
 5. Krastavci

Ovi biljni čajevi su takodje bogati Silicijum Dioksidom:

 1. Maslačak
 2. Šipurak
 3. List koprive

Briga o kosi je takodje važna. Dva glavna faktora koja spolja nanose štetu vašoj kosi su:

 1. Hemikalije: To uključuje šampone, regeneratore, farbe, hidrogene, a posebno izbeljivač kada posvetljujete kosu. Postoje neke organske farbe koje su bolje. Ne kažem da treba u potpunosti izbegavati sve hemikalije (svi znamo da je to nemoguće) ali ih treba imati na umu. Srećom, ima toliko izbora za organske, prirodne proizvode.
 2. Toplota: To ukljucuje sušenje kose, uvijanje, ispravljanje, presovanje, i sve druge oblike toplog oblikovanja.

Imajte na umu da lečenje vaše kose zahteva vreme. Nahranite svoju kosu, budite strpljivi i sa vrenenom će ozdraviti i oživeti.

Do sledećeg posta, hala na čitanju 🙂

Marina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: