Zasto treba da se preznojite ove nedelje?

Mislim da mnogi od nas ne vole da se oznoje, i iz tog razloga izbegavaju intezivne treninge. Ali znojenje je jedan od najzdravijih nacina detoksifikacije naseg tela i limfnih zlezda. Znojenje je znak da nasa tela rade pravilno, i da treba cesce da uzivamo u mokrom (i pomalo sexy) sjaju naseg znoja.

Svakodnevno znojenje je idealno, ali jedan dobro odradjen, znojavi trening tri puta nedeljno je vise nego dovoljno. Ne samo sto pozitivno utice na zdravlje i rad naseg srca, takodje i pomaze telu da se oslobodi toksina, kao sto su teski metali — arsen, olovo i ziva.

Kada smo vec kod znojenja, mnogi osecaju sram koji je povezan sa nasim prirodnim mirisom, kada se malo oznojimo. Neki od nas se osecaju vise, dok postoji 2% populacije koji su rodjeni sa darom da ne emituju los miris. Ponekad nam se cak i svidja kako drugi mirisu. To ima veze sa feromonima i biologijom koja stoji iza ljudske privlacnosti. Neke od nas privlaci neciji licni, jedinstveni miris koji odaju feromoni. Drugi imaju tendenciju da vise oprastaju licni miris naseg ljubavnika, jer je jedinstveno njihov, i to ga cini posebnim.

Ali, pre nego sto se u potpunosti odreknemo dezodoransa, postoji istina u tome da mozemo imati kiseli telesni miris, koji nikoga nece privuci. Faktori koji uticu na nas miris vise nego obicno ukljucuju losu ishranu, sres, dehidrataciju, infekcije, nedostatak vezbanja, i hormonalne promene poput menstruacije, trudnoce ili menopauze. Postoji nekoliko stvari koje mozemo uciniti da bi smo kontrolisali koliko intezivno se oseca nas licni miris.

  1. Tuširanje [svakodnevno, naravno]

Bakterije na povrsini naše kože koje se mešaju sa feromonima i toksinima u našem znoju utiču na jačinu našeg mirisa.

2. Hidracija

Tokom znojenja, gubimo puno elektrolita i soli. Da bi se pravilno rehidrirali, potrebno je piti izvorsku vodu i unositi potrebnu kolicinu natrijuma. Zeleno lisnato povrce, celer i krastavac sadrze natrijum. Takodje je potrebno da jedemo hranu koja ce pomoci da hidrira nase telo, i na taj nacin pomoci da se ocistimo od toksina — Sveze voce i povrce i takodje kokosova voda je odlicna posle treninga jer sadrzi velike kolicine prirodnih elektrolita koji su potrebni za regeneraciju naseg tela.

3. Isprobajte dezodorans za uravnotezenje pH:

Nivo pH naših pasduha je znatno veci od ostatka tela. Visok pH je mnogo reaktivniji sa bakterijama, uzrokujuci uvredjiviji miris. Prema tome, koriscenje dezodoransa koji uravnotezuje kiselost ovog jedinstvenog mikrobioma moze spreciti rast mikroorganizama koji doprinose los miris.

4. Unosite Hlirofil.

Studije pokazuju da konzumiranje hlirofila moze smanjiti neprijatan faktor telesnog mirisa. Vazno je jesti dovoljno lisnatog zelenila, ili hlorofil tableta.

5. Cista Ishrana

Brza hrana, alkohol i crveno meso su krivi za neprijatan znoj – pa ih smanjite ili zamenite svezim vocem, povrcem i celokupnom hranom kako bi stvari ostale malo svezije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: